1 l         piimää

50 g       hiivaa

2,5 dl      siirappia

2 tl        suolaa

3 dl        kaljamaltaita

3 dl        ruisleseitä

5 dl        ruisjauhoja

7 dl        (noin) vehnäjauhoja

vuokien voiteluun:

            voita

leipien voiteluun:

            siirappivettä (puolet siirappia ja puolet vettä)

Valmista saaristolaisleipä näin:

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva ja kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia.

2. Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kolmeen 1 litran voideltuun leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna saaristolaisleipien kohota puolisen tuntia.

3. Paista saaristolaisleipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.

4. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita saaristolaisleivät viileään tekeytymään 2–3 päiväksi, niin maku ja rakenne paranevat.

saaristolaisleiv%C3%A4t.jpg